home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Támogasd te is egy újszülött első heteit!

2021.06.30
Adománygyűjtő kampányt indít a Magyar Vöröskereszt, a MOME-val közös Baba Pakk program folytatásához

A Magyar Vöröskereszt és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tavaly novemberben, a Gyermekjogi Világnapon indította el a Baba Pakk nevű kezdeményezését, melynek keretében az elmúlt hónapokban országszerte 100 darab, különleges csecsemőgondozási csomaggal támogatták a kisbabát váró, vagy újszülöttet nevelő, nélkülöző családokat. A program folytatásához most lakossági adománygyűjtést hirdet hazánk legnagyobb humanitárius szervezete: a cél 10 millió forint összegyűjtése, melyből idén ősszel további 250 Baba Pakk-al tudnának hozzájárulni a nehéz helyzetben élő családok megsegítéséhez.

A koronavírus-járvány az elmúlt közel másfél évben a szociális ellátórendszert is számos új kihívás elé állította. Felértékelődtek azok a megoldások, melyekkel komplexen, a fizikai érintkezést minimálisra csökkentve lehet segíteni a járvány kapcsán még nehezebb helyzetbe került csoportokat. A MOME Innovációs Központ Kreatív Fenntarthatóság HUB-ja erre válaszul indította el a Segítő Pakkok kezdeményezését. Ennek egyik eleme a Baba Pakk csomag, amely már a Magyar Vöröskereszttel közösen, valamint a Magyar Védőnők Országos Egyesületének szakmai jóváhagyásával úgy került továbbfejlesztésre, hogy a csomag tartalmát képező csecsemőgondozási eszközök, beleértve a különleges mózeskosarat valamint tájékoztató anyagokat, a lehető legegyszerűbben legyenek összeállíthatók és szállíthatók.

Az első 100 darab Baba Pakk-ot május végéig szállították el a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek szociális szakemberei a velük kapcsolatban álló, nehéz helyzetű családoknak. Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján a csomagok jelentős segítséget nyújtottak a kisgyermeket nevelő szülőknek, hiszen így a járványhelyzet alatt nem kellett utánajárniuk és beszerezniük az elengedhetetlen gondozási kellékeket, anyagi erőforrásaikat pedig másra tudták átcsoportosítani.
A Baba Pakk részét képező öltöztetéshez, altatáshoz és fürdéshez kapcsolódó textíliák, valamint gyógyszertári termékek mellett, a járványhelyzetre tekintettel bekészített eszköz- és kézfertőtlenítők is további segítséget jelentettek az első élethetekben.

A MOME hosszú távú célja, hogy a hazánkban országos szinten tevékenykedő segélyszervezetekkel, társadalmilag beágyazott egyesületekkel együttműködve olyan partnerségeket alakítson ki, amelyek a társadalmilag fenntartható tervezés hasznosságát felismerve lehetővé teszik a design szerepvállalásának kiterjesztését és beépülését a komplex szociális kihívásokra adott válaszreakciók sorába.

A Magyar Vöröskereszt azt kívánja elérni, hogy a Baba Pakk hosszú távon részévé váljon a szervezet szociális segélyezési tevékenységének, ezáltal az első olyan országos léptékű kezdeményezés lehessen, amely a gyermeket váró és kisgyermeket gondozó családok megsegítésére fókuszál. Idén ősszel további 250 csomag összeállításával és célba juttatásával szeretnék folytatni a programot. Ennek megvalósításához most lakossági adománygyűjtő kampányba kezdenek, mely a szervezet online adományozói felületén támogatható:

https://voroskereszt.hu/adomanyozas/kampany-tamogatasa/baba-pakk-adomany/

A 2021. októberéig zajló adománygyűjtés célja 10 millió forint összegyűjtése, melyet a Magyar Vöröskereszt az eszközök beszerzésére és a program kibővítésére fordít majd.

A Magyar Vöröskereszt a gyűjtéssel párhuzamosan weboldalán elindította a Baba Pakk-ok tájékoztató felületét (http://voroskereszt.hu/babapakk/) ahol többet lehet megtudni a programról, és már elérhető az eddigi eredményeket bemutató rövidfilm is Csemer Boglárka „Boggie” énekesnő tolmácsolásában: 

https://www.youtube.com/watch?v=b8BGEOb79qA&t=12s