home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Tanulmányúton jártunk Miskolcon

2019.10.03
Szervezetünk Madridi úti Hajléktalanszállójának dolgozói két napos tanulmányúton vettek részt a Magyar Vöröskereszt Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei Szervezetének meghívására. A látogatáson a Madridi úti Hajléktalanszálló dolgozói – vezetői és szociális szakemberei vettek részt.

Az első napon a Mezőcsáti Kis-Hortobágy Major szociális-kecskefarmját és kecskesajt üzemét tekintettük meg, amelyet a Vöröskereszt BAZ Megyei Szervezete az Európai Unió EFOP (1.11.1-17-2017-00016) pályázata segítségével hozott létre. Az üzem dolgozói mind megváltozott munkaképességűek, és a kecskék gondozását, fejését végzik mezőgazdasági szakemberek irányításával. A kecskesajtból a sajtüzemben többféle sajtot készítenek (zöldfűszeres, lilahagymás, füstölt ízekben) és a helyi piacokon illetve intézményekben értékesítenek

A helyi szervezet fenntartásában több családi bölcsőde is működik, a tanulmányút során a Mini Manó családi bölcsődét látogatták meg kollégáink, mely 15 0-3 éves kisgyermeknek nyújt napi szinten gondozást, míg a szüleik dolgoznak. Az intézmény nagyon jól felszerelt, só szobával is rendelkezik, és maximálisan képes kielégíteni a lokális szinten jelentkező piaci igényeket.

A BAZ megyei szervezet tevékenységének és intézményrendszerének megismerését a Miskolcon fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központ ellátásainak megismerésével folytatták kollégáink. Mivel intézményünk hasonló ellátási formákat működtet, megközelítőleg ugyanennyi férőhelyen, nagy érdeklődést váltott ki az éjjeli menedékhely, nappali melegedő és az átmeneti szálló bejárása. Ezután az intézmény dolgozói látták vendégül a Budapesti Szervezet kollégáit egy finom, helyben készült ebéddel – az intézmény egy 200 fős népkonyhát is működtet, és a városban megtartott egyéb jellegű rendezvényeket is kiszolgálnak piaci alapon.

A délután hátralévő részében a Miskolcon fenntartott Önkéntes Központban foglaltuk el a szálláshelyünket, mely minden kényelmi igényt kielégített, és a BAZ Megyei Szervezet jóvoltából teljes ellátásban részesültünk.

A tanulmányút második napján a szintén a Magyar Vöröskereszt BAZ Megyei Szervezetének 2019 augusztusában életre hívta a Tű, Cérna, Szeretet elnevezésű varrodáját, amelyet szintén Európai Unió által finanszírozott GINOP 5.1.3 pályázat segítségével valósítottak meg. A varrodában 18 munkahelyet teremtett szervezetünk, melyből 15 fő megváltozott munkaképességű így nemcsak a térség egyik legnagyobb problémájára reagáltak BAZ Megyei kollégáink sikeresen, de a munkaerőpiacon az egyik leghátrányosabb csoport foglalkoztatását vállalták. Az ágynemű szabás-varrástól (bölcsőde, hajléktalanszálló, piaci igényeket is kielégítenek) a polók, bevásárlószatyrok, vöröskeresztes egyen-, és munkaruhák cimkézéséig minden a textilformázással és feliratozással kapcsolatos elképzelést megvalósítanak. (https://www.facebook.com/tucernaszeretet)

A Madridi úti Hajléktalanszálló kollektívája a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kollégákkal együttműködésben, inspirálóan töltötték el a két napos tanulmányutat. Ez idő alatt – bár első alkalommal találkoztunk egymással – a Vöröskereszt szellemiségében, végig a közös értékek mentén megvalósuló tevékenység érzése határozta meg a tanulmányutunkat.