home
magyar | english | deutsch

Budapesti Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház


Magyarországon a civil szektor nélkülözhetetlen szerepet tölt be a különböző társadalmi csoportok esélyegyenlőségének biztosításában, a társadalmi szolidaritás megerősítésében, a családok fontosságára való figyelemfelhívásban és az önkéntes tevékenység széles körű elterjesztésében valamint népszerűsítésében.

A Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házak feladata; a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal szemben fennálló előítéletek lebontása érdekében szemléletformáló programok megvalósítása, valamint az esélyteremtés az önkéntesség és a családügy területéhez kapcsolódóan tevékenységet végző civil szervezetek közötti helyi párbeszéd erősítésében koordináló szerep ellátása.

2018 április elsejétől, a Budapesti Ház működtetésére kiírt pályázatot a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete nyerte meg, így három évre jogosultságot szerzett a cím birtoklására.

A Vöröskereszt hagyományos működési rendszerében számos esélyteremtéssel kapcsolatos tevékenység szerepel. Az Esélyteremtő Ház programja részben ezeket a szolgáltatásokat egészíti ki, részben teljesen új programelemek megvalósítását tervezi az elkövetkezendő három évben. Minden esélyegyenlőségi célcsoport megszólítását tervezzük közvetlen módon rendezvényeinken keresztül, ezen túlmenően azon szervezetek részére is szervezünk programokat, műhelyeket, fórumokat, amelyek szintén e területen tevékenykednek.

Programjaink közül néhány a teljesség igénye nélkül;

A szemléletformálást a legkisebbeknél kell kezdeni, majd az iskoláskorúak körében lehet kiteljesíteni. Ezen célunk elérését hivatottak az „esélyórák” amelyek keretében közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a diákok egy-egy fogyatékossággal élő tapasztalati szakértővel, aki megosztja napi küzdelmeit, sikereit nem teljesen akadálymentes világunkkal. Ugyancsak diákok részre pályázatot, vetélkedőket hirdetünk meg többféle témában. A sportolni vágyok „Esély sportnap” keretében játszhatnak, mozoghatnak együtt parasportolókkal.

„Esélysziget” néven megjelenünk a Vöröskereszt fővárosi nagyrendezvényein, valamint a kerületek szabadtéri programjain, így hozva testközelbe az emberekhez az esélyteremtés, önkéntesség témaköreit.

Civil szervezetek részére műhelybeszélgetéseket szervezünk különféle témákban, amelyek között megtalálható a családtervezéstől az apaságon keresztül a nők társadalmi szerepvállalásáig nagyon sok érdekes téma.

Az önkormányzati és az üzleti szféra részére „Szociopoly” néven játékos vetélkedőket indítunk, amellyel a döntéshozók figyelmét hívjuk fel az esélyegyenlőség biztosításának fontosságára.

Rendezvényeink helyszíneinek kiválasztása során igyekszünk minden kerületbe eljutni, de fontos szerepet szánunk a Vöröskereszt új közösségi terének, az Empathy Cafe & Bistro-nak is az Arany János utcában.

Programjainkon a részvétel díjmentes, de egyes eseményeken - a helyszínek befogadóképessége miatt - előzetes regisztrációhoz kötött.

Részletes havi programterv májustól megtalálható a www.voroskereszt.hu/bpcseoh weboldalon valamint közösségi média felületeinken is.

Irodánk címe: 1051 Budapest Arany János u. 31. IV./74.