home
magyar | english | deutsch

Katasztrófavédelem

A Magyar Vöröskereszt, mint a világ 187 Vöröskereszt/Vörösfélhold Nemzeti Társaságainak egyike számos módon járul hozzá a rászoruló emberek életének jobbá tételéhez. Szociális programjainkon keresztül pénzügyi, vagy természetbeni támogatást nyújtunk, egészségvédelmi tevékenységeinken keresztül a beteg, s emiatt nehéz helyzetbe került embertársainkon segítünk, felnőttképzési tevékenységünkkel pedig a társadalom számára adunk át olyan ismereteket, mellyel hozzájárulhatunk az egymás iránti szolidaritás erősítéséhez.

A Magyar Vöröskereszt része a Nemzetközi Szövetségnek, s nem egy különálló, más szervezetektől teljesen független Nemzeti Társaság. Ennek megfelelően ezeknek az iránymutatásoknak a hazai alkalmazása szinte kötelező. A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete hatalmas energiákat fektet katasztrófavédelmi tevékenységének folyamatos fejlesztésébe. Igyekszünk megvalósítani a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének katasztrófavédelmi stratégiáját. Ennek érdekében folyamatosan képezzük munkatársainkat, önkénteseinket.

Katasztrófavédelmi tevékenységünk motorját a 2010-ben megalakult Katasztrófavédelmi Csoport jelenti, melynek tagjai képesek katasztrófaesemény, veszélyhelyzet során a lakosság ellátására.  A csoport fő tevékenységei:

·         elsősegélynyújtás

·         pszichoszociális segítségnyújtás

·         befogadóhely kezelés

·         élelmezés

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének Katasztrófavédelmi Csoportja elsősorban Budapesten és vonzáskörzetében végzi munkáját, de komolyabb erőforrást igénylő katasztrófák esetén segítséget nyújtanak más Vöröskeresztes megyei szervezetnek is. 2010. május-júniusában a Csoport több mint 60 fővel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyújtott segítséget az árvízi védekezésben, valamint a lakosság és a védekezésben részt vevők ellátásában. 2010 októberében a vörösiszap katasztrófánál pedig a Veszprém megyei szervezetet igyekeztünk tehermentesíteni.

Pilis Mentőcsoport

A kárfelszámolásra és mentésre létrehozott különböző állami, önkormányzati szervek kapacitása és készsége korlátozott, így a hosszan elhúzódó, komplex kárfelszámolási munkálatok hatékony kezelése sokoldalú igényeket támaszt. Az elmúlt évek katasztrófái bebizonyították, hogy a katasztrófavédelmi rendszer egységesítésével és megújításával, valamint az önkéntes mozgalom erősítésével komplex védelmi rendszer hozható létre. Az új katasztrófavédelmi törvénynek megfelelően a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság területi szerveként a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója 2012. február 6-án polgári védelmi szervezetként megalakította a PILIS Mentőcsoportot. A Pilis Mentőcsoport elsődlegesen a Közép-Magyarországi régiót érintő katasztrófák, veszélyhelyzetek felszámolására jött létre. A mentőcsoportot három nagy múltú civil szervezet alkotja: a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Magyar Vöröskereszt.

A mentőcsoportban a Magyar Vöröskereszt három alegységgel van jelen: egészségügyi, pszichoszociális és logisztikai támogatást nyújt. Az egészségügyi alegység feladata a sérült megvizsgálása, a sérült állapotának stabilizálása. A pszichoszociális alegység feladata a katasztrófák által érintett lakosság lelki támogatása, az érintettek vonatkozó információkkal való ellátása, tájékoztatás, szociális igények kezelése. A logisztikai alegység tagjainak feladata a többi alegység háttértámogatása: a munkájukhoz szükséges feltételek megteremtése és folyamatos biztosítása.

A Pilis Mentőcsoport március végén az országban elsőként tett sikeres Nemzeti Minősítő Vizsgát egy 56 órás gyakorlat során, így minősített mentőcsapatként bármikor bevethető.

Stratégia 2020

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete S20 kampányával követi az IFRC Nemzetközi Stratégiáját a katasztrófavédelem területén is. Példaként érdemes elolvasni az alábbi dokumentumokat, melyek az IFRC és az ICRC katasztrófavédelmi tevékenységének egyes szegmenseit mutatják be:

A pszichoszociális segítségnyújtás gyakorlati szerepe katasztrófák után.pdf [270 353 bytes]
PDF dokumentum
Balázs László Csoportirányításon alapuló kutató-mentő csapatokat koordináló szervezet létrehozása.doc [547 328 bytes]
Word dokumentum
Balázs László Pilis Mentőcsoport Nemzeti Minősítő Gyakorlat.doc [1 319 936 bytes]
Word dokumentum
CODE.ppt [280 064 bytes]

Disaster medicine in Belgium, Germany and the Netherlands.pdf [107 139 bytes]
PDF dokumentum
Humanitárius segítségnyújtás - Az ICRC Srí Lankán.pdf [190 450 bytes]
PDF dokumentum
nógrád sphere.ppt [279 040 bytes]