home
magyar | english | deutsch

Az emberi élet és egészség védelme

A jó egészség egyfajta erő-és örömérzettel is együtt jár, tehát jóval többet jelent számunkra, mint a betegség puszta hiánya. Életünkhöz szerencse kell, de életmódunk helyes megválasztásával mi magunk is sokat tehetünk egészségünkért.

A felelősségteljes ember törekszik egészsége megőrzésére, mindent megtesz, hogy ne ártson önmagának. A betegséget ugyanis megelőzni mindig könnyebb, olcsóbb és biztosabb, mint gyógyítani.

Kétségtelen, a tizenéves, huszonéves, illetve a harmincas éveik elején járó emberek többségének „kutya bajuk”,akármilyen helytelenül is táplálkoznak, akárhogy gyötrik, kínozzák testüket a legkülönfélébb módokon, hisz’ a fiatal test oly megbocsátó! Aztán negyven körül a természet „benyújtja a számlát”, vagyis az egészségtelen szokások és az egészségtelen életvitel halmozott hatásai ekkoriban jelentkeznek először: magas vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség, érszűkület…

Az élet megismételhetetlen, ezért is nagy felelősség a döntés, hogyan élünk.

Az emberek többsége egyáltalán nincs felkészülve az egészsége „válsághelyzeteire”, s ilyenkor „fűhöz-fához” kapva próbál értelmes túlélési terveket kovácsolni.

Gondolják végig amíg teljesen egészségesek, és előzzék meg az ilyen helyzeteket!

Vizsgáljanak meg minden egészségükkel összefüggő életmódtényezőt, és ha kell változtassanak rajta: vagyis egy időben több fronton vegyék fel a harcot: táplálkozzanak helyesen, ne dohányozzanak, mozogjanak sokat szabad levegőn…stb!

Célzott szűrővizsgálatokkal a betegségek egy része korai,tünetmentes szakaszában felismerhető, megfelelő kezelésekkel jól gyógyítható.

A lakosság egészségi problémáinak megoldásában a Magyar Vöröskereszt minden munkatársa fontosnak tartja a felvilágosítást, az egészségmegőrzést. A sok évtizedes hagyományok alapján a szűrővizsgálatok szervezésében, a lakosság mozgósításában elsősorban önkéntesek vesznek részt. Az egészségvédelmi munkában is gyakran önkénteseink dolgoznak - szakemberek irányításával.

Önnek fontos munkatársai egészsége?

Önállóan szervezett vagy rendezvényekhez kapcsolt egészségnapjainkon rendszeresen végzünk egészségügyi szűrővizsgálatokat. Ezen rendezvények alkalmával évente több tízezer emberrel kerülünk kapcsolatba, így járulva hozzá egészségük megőrzéséhez. Szűrővizsgálataink során a résztvevők pontos információt kaphatnak a vérnyomásukról, vércukor- és koleszterinszintjükről, valamint lehetőség van testzsír mérésére is. A szűrések mellett szakképzett munkatáraink tanácsot adnak minden egészséggel kapcsolatos kérdésre, s amennyiben a szűrés eredménye megköveteli, javaslatot tesznek a háziorvos felkeresésére. Amennyiben szeretne hozzájárulni kollegái egészségvédelméhez, keressen fel minket, és vegye igénybe szűrővizsgálatainkat. A szűréseket rendezvényekhez kapcsoltan vagy akár önálló egészségnapként is érdemes igénybe venni.

További információk a szures@voroskeresztbp.hu e-mail címen.