home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Tévhitek és "legendák" a vizsgáról

  • A közúti elsősegélynyújtó vizsga előtt kötelező tanfolyamon részt venni.

TÉVHIT, mert a vizsgán bárki részt vehet, akinek van érvényes arcképes igazolványa (diák, személyi, útlevél, stb.) és befizette a vizsgadíjat (esetleg mentesül a vizsgadíj befizetés alól). A vizsga nem tanfolyamköteles.


  • Csak olyan ember kap csekket, aki részt vesz tanfolyamon, vagy aki vásárol tankönyvet.

TÉVHIT, mert csekket bárki kaphat a tanfolyami- és vizsga helyszíneken.


  • A vizsgahelyszíneken a vizsgabizottság mindig ugyanaz.

TÉVHIT, hiszen a vizsgabiztosi teendőket az Országos Mentőszolgálat ajánlásával megbízott szakemberek látják el és nincs állandó vizsgahelyük. Állandó ember az adminisztrátor, aki általában a Magyar Vöröskereszt területi munkatársa.


  • Bizonyos helyszíneken a vizsgabizottság engedékenyebb, van „jobb” vizsga kabinet.

TÉVHIT, mert a vizsgáztatás szigorú minőségirányítási szabályok szerint működik és erkölcsileg sem megfelelő magatartás a kivételezés.


  • Elveszített vizsgaigazolás esetén újra kell vizsgázni.

TÉVHIT, mert ha a vizsgázó eredményei szerepelnek a számítógépes rendszerben, akkor előre egyeztetett időpontban, Fővárosi Központunkban a pótlás lehetséges: 1051 Budapest, Arany János utca 31. (3-as metró Arany János utcai megállója) e-mail: elsosegely@voroskeresztbp.hu, telefon: (1) 311 3660


 

  • A vizsga alól nem mentesül senki, mindenkinek kötelező nálunk vizsgázni, aki jogosítványt szeretne. 

TÉVHIT, mert a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet speciális esetekben mentességet biztosít.


  • A Magyar Vöröskereszt egyéb tanfolyamait elvégző emberek mentesülnek a vizsga alól, hiszen abban már tanultak elsősegélynyújtást.

TÉVHIT, csak a középfokú elsősegélynyújtók mentesülnek, és nekik is honosíttatni kell az igazolásukat 4.000,-Ft-ért. Aki bébiszitter, munkahelyi elsősegélynyújtó vagy egyéb tanfolyamon vett részt, annak vizsgáznia kell közúti elsősegélynyújtásból is, hiszen csak ez az egy hatósági vizsga amit megkövetel a közlekedési felügyelet.


Írjanak!

Ez a lista nem teljes körű. Ennél sokkal több téves információ jár szájról-szájra az emberek között. Mi is folyamatosan frissíteni fogjuk a válaszokat, de ha Önökben felmerül egyéb kérdés, azokat is várjuk az elsosegely@voroskereszt.hu címen.

Vissza a közúti elsősegélynyújtás vizsgához