home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Elsősegélynyújtók történetei

Azt, hogy az elsősegélynyújtás valóban fontos és hasznos ismeretanyag, mi sem bizonyítja jobban, mint néhány megtörtént eset bemutatása, a résztvevő ellátók elmesélése alapján. Ezekből látszik, hogy nem csak a jogosítványhoz szükséges felesleges vizsgáról van csak szó, hanem egy valóban hasznosítható tudásról.


Deák Judit(16) története:

Nemrég a szomszédomnak volt egy öngyilkossági kísérlete. Amikor meghallottam, hogy baj van odamentem, hátha tudok segíteni. Túladagolta a gyógyszereit( erős nyugtatók). Kihívtuk a mentőket, de mivel a központtól elég messze lakunk és a betegen kezdtek megmutatkozni a sokk tünetei( zavart, sápadt, verejtékes) ezért meleg, sós vízzel hánytattam. Mire kijött a mentő addigra sikerült a gyomortartalmának nagy részétől megszabadítani.


Futács Adrienn(19) története:

Reggel iskolába menet arra lettem figyelmes, hogy előttem az utca végi kereszteződésben egy kislány felsikít, majd rohanni kezd egy autó elől, aminek az ajtajai nyitva voltak. Szaporázni kezdtem a lépteimet, hogy megfogjam a rémült kislányt, aki a kocsik felé szaladt, ekkor még nem tudtam mi is történt valójában. Amikor odaértem az autóhoz, akkor vettem észre, hogy egy idős hölgy a motorháztetőre támaszkodik. Ekkorra a kislányt az autó egyik utasa, már a karjában tartotta. Lesegítettem a hölgyet az útról, és megvizsgáltam, hol sérült meg. Mivel az autó nem haladt nagy sebességgel, és az ütés a bal oldalán érte, így azon oldali lábán térdtörést szenvedett. A kislánynak szerencsére nem esett baja a rémületen kívül. Habár az idős hölgy nagyon vonakodott, én mégis kihívtam a mentőket, s mint később kiderült, jól tettem. A mentők kiérkezéséig kezemmel rögzítettem a térdét, miközben rám támaszkodott, hogy tehermentesítsük a sérült végtagot. (Az esős idő és a helyszín nem tette lehetővé a még tökéletesebb nyugalomba helyezést.)Vissza a főoldalra