home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Az AED és a hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál az egyik leggyakoribb halálok. Körülbelül annyi áldozatot szed, mint a tüdőrák és a stroke együtt, minden ötödik haláleset oka, tehát Magyarországon ez 20-25 ezer esetet jelent évente.

A hátterében az esetek 50-70%-ában a szívet működtető elektromos hálózat kaotikus működésének eredménye, a kamrafibrilláció áll (a kamrafibrilláció nem ugyanaz, mint a szívinfarktus!), ez egy hirtelen fellépő ritmuszavar, ami miatt megszűnik a vérkeringés, és segítség nélkül a beteg 8-9percen belül életét veszti. Ilyenkor a beteg szíve olyan gyorsan ver, hogy nem képes vért pumpálni. A hirtelen szívhalálnak általában nincsen előjele, minden korosztályt érinthet, és nem függ a fizikai kondíciótól.

De a kamrafibrilláció nem feltétlenül halálos kimenetelű, egyedüli megoldás rá az úgynevezett defibrilláció, ami egy erős elektromos impulzus a szívizomzatra, amely azután képes visszaállni a normális ritmushoz. Minél gyorsabban próbáljuk meg az elektromos működést helyreállítani, annál nagyobb a túlélés esélye, és annál kisebb a valószínűsége az agykárosodásnak.

Manapság minden mentőautón és a rendőrautókban is található automata vagy félautomata defibrillátor. Ennek ellenére fontos, hogy minél több olyan helyen, ahol sok ember fordul meg, legyen elérhető ún. AED (automated external defibrillator) amelyet az arra kiképzett életmentők használhatnak a forgalmas helyeken, például a különböző sportlétesítmények, pályaudvarok, bevásárlóközpontok. Így a rászoruló beteg minél hamarabb ellátásban részesülhet.

A defibrillálás hatékonysága az idő előrehaladtával exponenciálisan csökken, ezért fontos, hogy a kamrafibrilláció kezdetét követően 3-4 perccel elvégezzék. Ezt hívjuk korai defibrillálásnak.

Vissza a főmenübe