home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Közúti elsősegélynyújtási ismeretek

Felkészítés és vizsgáztatás EGY HELYEN?

IGEN, kizárólag a VÖRÖSKERESZT-nél lehetséges!

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete (felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0803-04) folyamatosan várja a gépjárművezető jelölteket a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokra.

A képzésen résztvevők felkészült oktatók segítségével sajátíthatják el az elsősegélynyújtás alapjait és készülhetnek fel a vizsgára.

A tanfolyamon szerzett ismeretek a jogosítvány megszerzés folyamatának szerves része, de ezek a készségek a mindennapi életben is jól használhatók rosszullétek ellátásánál, baleseteknél.

Kiskorú részvevő hozza magával a tanfolyamra – a jelen oldal alján letölthető - kitöltött, aláírt szülői beleegyező nyilatkozat nyomtatványt, mert ez feltétele a képzésen való részvételnek.

A képzés óraszáma:

8 óra, ebből 4 óra elmélet és 4 óra gyakorlat

A képzés költségei:

A képzés díja: 18.000,-Ft
(A tanfolyam helyszínén készpénzben és bankkártyával is lehet fizetni.)

A tanfolyamra való jelentkezés módja:

Jelentkezési lap kitöltésével (alábbi linkre kattintva):

JELENTKEZÉSI LAP

__________________________________________________________________

Hogyan befolyásolja a koronavírus elleni védekezés, a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák menetét?

A koronavírus fertőzés európai terjedésének hírét fokozott figyelemmel kíséri a hazai közvélemény. A fertőzés megelőzése és a betegséggel szembeni védekezés jogos igénye miatt fontos, hogy a Magyar Vöröskereszt napi munkavégzése során hiteles tájékoztatást nyújtson a kockázatokról, és a hatóságokkal együttműködve arányos intézkedéseket vezessen be.

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének Elsősegélynyújtó Munkabizottsága folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet. Az utóbbi napokban a gépjárművezető jelöltek számára kötelező közúti elsősegélynyújtó vizsgák és az elsősegélynyújtó tanfolyamok szervezői több kérdést is kaptak a résztvevőktől az érvényben lévő eljárásrendre, különös tekintettel az újraélesztés esetén alkalmazandó befújásos lélegeztetés kockázataira vonatkozólag.

A szakmai testület megvizsgálta a kérdést, és az alábbi tájékoztató eljuttatását kéri az oktatók, vizsgáztatók és a résztvevők felé:

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének Elsősegélynyújtó Munkabizottsága a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében az alábbiakról tájékoztatja a közúti elsősegélynyújtó vizsgára jelentkezőket:

Általános tudnivalók:
 • Csak tünetmentesen jelentkezzen vizsgára! Betegen, köhögéssel, lázas állapotban, légzési nehézségekkel kerülje a közösséget! A tünetek észlelése esetén egyeztessen háziorvosával, és kérjen új időpontot a Magyar Vöröskereszt területileg illetékes megyei szervezeténél!
 • A vizsgán használhatja saját vizsgálókesztyűjét (gyógyszertárban beszerezhető)! A vizsga előtt és közvetlenül a vizsga után alaposan mosson kezet meleg folyó vízzel és szappannal!

Az újraélesztés gyakorlatra vonatkozó tudnivalók:
  • A komplex újraélesztés gyakorlat során a lélegeztetés bemutatása nem kötelező, de az így végrehajtott újraélesztés hatékonyabb a kizárólagos mellkaskompressziónál.
  • Az újraélesztési fantom arcrészének fertőtlenítése önmagában elégséges védelmet biztosít a cseppfertőzéssel szemben, de igény esetén használhatja saját egyszer használatos lélegeztető maszkját (kereskedelmi forgalomban kapható).

   A komplex újraélesztés gyakorlat megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy a fantom arcrészének szabályos fertőtlenítése megtörtént!

   1.) Amennyiben nem látta a fertőtlenítést, kérje, hogy azt a vizsgáztató az Ön jelenlétében ismételje meg!

   2.) A szabályos fertőtlenítés alkohol alapú felületfertőtlenítő folyadékkal történik, amelyet szórófejes palackból 10-20 cm távolságból egyenletes permet formájában kell a fantom arcrészére juttatni.

   3.) A szert 10-15 másodperces behatási idő után steril mull lappal kell eltávolítani, különös alapossággal az orr és a szájnyílás külső és belső oldalára. Ezt követően a fantom akár gézlap nélkül is biztonságosan használható.

   Felhívás:
   • Kérjük, hogy amennyiben az elmúlt 1 hónapban a koronavírus fertőzés miatt karantén alá zárt területen járt, illetve érintkezett olyan személlyel, aki ilyen területen tartózkodott, vegye fel a kapcsolatot a Magyar Vöröskereszt területileg illetékes megyei szervezetével és kérjen új időpontot!

   • A koronavírus kockázatának csökkentése érdekében ideiglenesen vizsgára nem bocsátható jelentkezők orvosi igazolás bemutatása nélkül jogosultak a vizsgadíj újbóli befizetése nélkül új időpontban vizsgát tenni.

   Adatkezelési tájékoztató_felnottkepzes.docx [55 988 bytes]

   Szülői_hozzájárulás_tanfolyam_2020.doc [31 232 bytes]
   Word dokumentum