home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Kiderült, kik Budapest legjobb elsősegélynyújtói 2019-ben

2019.06.14
A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Bikás Park adott otthont május 31-én, pénteken a felmenő rendszerű 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny Fővárosi Döntőjének. A verseny célja az volt, hogy eldöntsük, hogy kategóriánként kik képviselhetik Budapestet a szeptemberben, Zalaegerszegen megrendezésre kerülő országos döntőn.

A csapatok három kategóriájában a főváros legjobbjai mérhették össze tudásukat az állomásokon, ahol öt kárhellyel és egy elsősegélynyújtói ismereteket felmérő teszttel mutathatták meg felkészültségüket az ifjú életmentők.

A versenyzők találkozhattak artériás vérzéssel, epilepsziás rohammal, egy asztmás beteggel, akinek a légzése is leállt, de az amputált ujj és a cukorbeteg ellátása is feladta a leckét a fiataloknak. Az izgalmas szituációk mellett egy a Vöröskereszt történetével, múltjával, jelenével foglalkozó tesztet is kitöltöttek a versenyzők, őrizve ezzel hagyományainkat.

A nyertes csapatok jutalmul eltölthetnek egy hétvégét a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének nógrádi pihenőházában és a „First Aid Game – Életmentő Flipper” eszközt is biztosítjuk számukra a következő tanév egyeztetett napján. A további helyezettek pedig a Sugár Bowling & Pub, a Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Láthatatlan Kiállítás és a Mars Mission Game által felajánlott értékes nyereményeket vehettek át.

Idén egy különdíj is kiosztásra került. Az a csapat, amely a versenyen a legmagasabb pontszámot érte el, a Generali a Biztonságért Alapítvány által felajánlott ajándékcsomagot vihette haza. Ez a csapat a Templomdombi Általános Iskola vendég csapata volt, akiknek ezúton is gratulálunk.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

Gyermek kategóriában (5-8. évfolyamos tanulók)
1. Vajk-sziget Általános Iskola
2. Szilágyi Erzsébet Gimnázium
3. Gádor Általános Iskola
4. Zuglói Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskola
5. Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola

Ifjúsági kategóriában (9-13. évfolyamos tanulók)
1. Budai Nagy Antal Gimnázium
2. Szilágyi Erzsebet Gimnazium
3. Kanizsay Dorottya Katolikus Középiskola
4. Kőbányai Szent László Gimnázium
5. BVHSZC Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola
6. BIROK Apáczai Csere János Középiskola

Felnőtt kategória (18 év felett)
1. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendvédelmi Tagozat
2. Kőbányai Szent László Gimnázium
3. Kanizsay Dorottya Katolikus Középiskola Budapest
4. Budapest XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium

A versenyre meghívást kapott a Young&Rubicam vendég kategóriában és a Fővárosi Pedagógus Verseny győztese is, a Templomdombi Általános Iskola csapata, akik kimagasló ponttal álltak helyt a fiatalok mellett.

A nyertes csapatok képviselik Budapestet az országos döntőn. A felkészüléshez sok sikert kívánunk, és az összes versenyzőnek tiszta szívből gratulálunk!

Kiemelten köszönjük együttműködő partnereinknek – a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesületnek, a Mancs a Kézben Egyesületnek - a verseny lebonyolításában nyújtott pótolhatatlan segítséget.

Támogatóinknak, valamint a helyszínt biztosító Budapesti Művelődési Központnak és Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának hálásan köszönjük az együttműködést és a segítséget.

Fotók: Fábián László és Szili Dániel