home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Környezetvédelmi – és Egészségnevelési Verseny 2019

2019.02.13
A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete a kétezres évek közepe óta rendezi meg Környezetvédelmi és Egészségnevelési Versenyét. Napjaink holisztikus szemléletének megfelelően 2019-ben a fenntarthatóság témakörét helyezik középpontba a szervezők.

A háromfordulós verseny első szakaszában a résztvevő 3 fős felső-tagozatos és középiskolás csapatok különböző kérdéseket és problémaköröket dolgoznak fel a világhálón elérhető és javasolt irodalmak, eszközök és útmutatók alapján. A második fordulóban minden csapat egy, a saját környezetét érintő problémát azonosít, amelyekre reagálva helyi közösségi kezdeményezéseket javasolnak. A verseny döntője hagyományos többállomásos körpályán zajlik, ahol a legjobb csapatok élőben is számot adhatnak felkészültségükről és tudásukról. A döntőben a csapatok emellett prezentálják javaslataikat a helyi kezdeményezésekre.

A Magyar Vöröskereszt célja a versennyel hozzájárulni a fenntarthatóságot érintő szemléletformáláshoz és a fiatalok személyiségfejlődéséhez a társadalmi és környezeti felelősségvállalás megerősítésével.

A verseny várható időpontja: 2019. április második fele (Föld Napjához kapcsolódóan).

A verseny célja:

A gyermekek és fiatalok – környezetvédelmi és egészségnevelési – elméleti tudásának, gyakorlati ismereteinek fejlesztése, a résztvevők környezettudatos életmódra való felkészítése. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok találkozzanak a jellegzetes budapesti értékekkel és problémákkal. A verseny egyik elsődleges célja, hogy a fiatalok kutatómunkát végezzenek, ezzel segítve ismereteik bővítését, illetve az így megszerzett információk alapján az öntudatos életvezetést. Célunk, hogy a felkészüléssel a fiatalok a legtöbb témában alapvető ismeretekkel rendelkezzenek. Tapasztalataink szerint a verseny előmozdíthatja a fiatalok ez irányú jártasságának tudatosabb kialakulását.

Kik nevezhetnek?

A verseny két kategóriában kerül megrendezésre, a versenyző csapatok taglétszáma 3 + 1 fő.

Általános iskolai (gyermek) kategória:
A mindenkori iskolarendszernek megfelelő általános iskolai korosztály 4-8. évfolyamig

Középiskolai (ifjúsági) kategória:
A mindenkori iskolarendszernek megfelelő középiskolai korosztály 9-13 évfolyamig (max. 20 éves korig)

Nevezés menete:

A nevezés két lépcsős, a honlapon és/vagy a lentebbi linken kitöltött jelentkezési lap és egy 3-5 perces videó beküldésével történik, a jelentkezési lap kitöltésével és a videó határidőre történő megküldésével válik teljessé a nevezés.

Online forduló:

A csapatok készítsenek egy 3-5 perces videót, amelyben rámutatnak egy a környezetükben jelenlévő és általuk megoldható problémára.

Feldolgozásra javasolt témák:
• iskolai hulladékgyűjtés
• iskolaudvar/közösségi terek zöldebbé tétele
• iskolai közösségi energiafogyasztás csökkentése
• bármilyen egyéb téma, amely kapcsolódik a verseny eszmeiségéhez.

A videóban tilos más, jogvédett videók anyagát, zenéjét felhasználni, a videó készítése során tiltott formátumok, eszközök nincsenek, de kérünk mindenkit, törekedjen a fair-play-re.
A beküldött pályamunkák mellett kérjük a beküldési határidő lejártáig mindenképp töltsék ki a nevezési lapot is.

Elbírálás szempontjai:
  • kreativitás
  • feldolgozott probléma
  • felvetett megoldási lehetőségek
(a verseny témája környezet védelem, így az elbírálásban az elkészült pályaművek technikai szempontokból (pl vágás, hang, felhasznált rögzítő eszközök, esetleges digitális utómunka) egy minimális szinten felül nem tervezzük vizsgálni, az értékelésbe beszámítani) A budapesti döntőbe továbbjutó csapatok közül a legjobb pályamunkákat leadóknak lehetőségük lesz projektjüket bővebben kifejteni, prezentálni társaik előtt is.

A pályaművek beérkezésének határideje március 22. (péntek) 24:00. Az elkészült pályamunkákat az ifjusag@voroskeresztbp.hu e-mail címre várjuk. (Amennyiben a kész anyag mérete meghaladja a küldhető adatkorlátot kérjük használják a dropbox vagy onedrive vagy googledrive file megosztó felületek valamelyikét, kérjük más fájlmegosztó felületeket NE használjanak.)

Második forduló
A csapatoknak egy rövid, általános ismereteken alapuló tesztsort kell megoldaniuk, amely szintén online felületen lesz elérhető az első forduló lezárta után nem sokkal. Minden a versennyel kapcsolatos információt ezen a weboldalon találhatnak a későbbiekben is.

A budapesti forduló
A döntőn az első két forduló legjobb csapatai vehetnek részt, amely során egy 10 állomásos körpályán, különböző kreativitást és innovatív gondolkodást igénylő állomásokon bizonyíthatják tudásukat.

A budapesti verseny (döntő) várható időpontja április közepe/vége.

A versenyre nevezni az alábbi linkre kattintva lehet:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd7PRq24kdW8DGnMeygumCA07D3str4yukjHOvyydBMIbOBpA/viewform

versenyszabalyzat_tajekoztato_2019.pdf [721 514 bytes]
PDF dokumentum