home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Véradás a MikulásGyárban

2018.12.14
A Mikulásgyár főhelyszínén (Millenáris Park) 2018. december 15-én 12 és 17 óra között várjuk a véradókat, hisz az ünnepek között is kiemelten fontos szerepük van.

A karácsony és az új év mindig nehéz időszak a vérellátás területén, ez idő tájt mindenkit lekötnek az ünnepek, a pihenés és a kikapcsolódás; kevesebben mennek el a hideg és a sokakat érintő téli megbetegedése miatt vért adni. Ez az egyik oka annak, hogy a karácsonyi időszak előtt, a Mikulásgyárba hívjuk a véradókat. Azok, akik vérüket adják a karitatív akció helyszínén, akár 3 ember életét is megmenthetik. Ugyanakkor saját egészségük védelmében is érdemes elmenni véradásra.

A Journal of the American Medical Association korábban megjelent tanulmányban be is bizonyították a véradás pozitív hatását, ugyanis azoknál a 43-61 éveseknél, akik félévente "megcsapoltatják" magukat, jelentősen - 88 százalékkal - csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata.

Phd. Dr. Birinyi Péter, szakgyógyszerész, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet elnöke elmondta:
"A vér - jelenlegi tudásunk szerint - semmi mással nem pótolható, épp ezért fontos, hogy aki egészségesnek érzi magát jelentkezzen véradásra. A véradás során orvosi konzultáció és komplex egészségügyi állapotfelmérés is megvalósul, így biztosítva azt, hogy a potenciális véradó valóban egészséges legyen. A donor így - sajátos adományával - akár három ember életét is megmentheti."

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint egy átlagos napon 1600-1800-an adnak vért, az ünnepek környékén azonban ez a szám – átlagosan - csökken. A Magyar Vöröskereszt a Mikulásgyárral szervezett véradásával erre a fontos „adományra” is rá szeretné irányítani a figyelmet.

A véradók között a Láthatatlan kiállítás jóvoltából 3 páros belépőt sorsolunk ki. Időpont: 2018. december 15., 12 -17 óra