home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Októberfeszt a Madridi úti Hajléktalanszállón

2018.11.12
Az előző évek gyakorlatát – és az intézmény hagyományait követve, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének Hajléktalanszállóján az idén is megrendeztük az Októberfeszt elnevezésű programunkat. Az intézmény dolgozói a lakók bevonásával már hozzávetőlegesen egy hónappal ezelőtt megkezdték az előkészületeket az alkalomra. a dolgozók által tervezett a programok egy része a már kipróbált, bevált-, a lakók által kedvelt programokra épült, míg egy másik része az elmúlt évek elfeledett programjainak felelevenítésére vállalkozott, de voltak merőben új próbálkozások is. A feladatok kiosztása, a vállalások megtétele, az eszközök és a nyersanyagok beszerzése már hetekkel a program előtt megkezdődött.

Az idei esztendőben - az elmúlt évek gyakorlatától eltérően - az Októberfeszt-et szombati napra szerveztük, ennek csakis a ellátottjaink kérése volt az oka, hiszen számos megkeresés érkezett hozzánk, hogy szerettek volna részt venni a programokon, de a munkájuk miatt sajnos ez nem sikerült.

A nap programja egy hosszas ping-pong asztal összeszereléssel kezdődött, melyet két kollégánk végzett nagy lelkesedéssel fáradhatatlanul. Ám egyszer csak az asztal összeállt, és elkezdődött a Nappali Melegedőben a nap végéig tartó ping-pong csata. A versenyre igencsak sokan neveztek, néhány dolgozó is összemérte az erejét a lakókkal. A verseny olyannyira népszerű volt, hogy néhányan kérték a lehetőséget kitolni az esti órákig, hat lakónk a rendrakással és a takarítással együtt kedvet éreztek a játékhoz.

Mind ezzel párhuzamosan, az első emeleten az előző évek mintájára, de merőben új köntösben a „TEAHÁZ HAT HÚRRA, TÍZ UJJRA ÉS SOK SZÁJRA” irodalmi teaházunk zajlott meglepően sok érdeklődőt vonzva. A megszokott forgatókönyvet azzal gondoltuk megfűszerezni, hogy az átmeneti szállón és a rehabilitációs intézményben élő lakóink olvasták fel saját költeményeiket, majd ezt az egyik új szociális munkásunk gitárral improvizálva lekísérte, de ezt követően vizuális síkra helyezve le is rajzolta. Mindeközben az összegyűltek figyelemmel – és füllel követték az alkotó folyamatot. Az emésztést megkönnyítendő zsíroskenyeret hagymával és teát szolgáltunk fel hozzá.

Az irodalmi teadélutánon rendkívül sok lakónk vett részt, ami nagy örömünkre szolgált. A részvételen túl, szintén jó volt látni, ahogyan a kollektívánk legfrissebb tagjai mennyire sikeresen képesek illeszkedni a „Madridin” már hagyományszámba menő programokhoz, és közösséghez.

Az Októberfeszt-hez hozzá tartozik az egészségsziget, amely az idei évben sem maradhatott el, az intézmény ápolónője lelkiismeretesen biztosította a vérnyomások, vércukorszintek és mindenféle értékek mérését, így a lakóink nemcsak a hétköznapokon tájékozódhattak a vérnyomásukról, vagy éppen a vércukruk szintjéről, de kaphattak ezen a jeles alkalmon jó tanácsokat a kialakult hipertónia életmódbéli kezelésére is.

A tavalyi évben először vendégeskedett intézményünkben a Zuglói Önkormányzat Családsegítő Szolgálatának fenntartásában működő „TÜKÖRKÉP MŰHELY” fodrász-szociális munkása. Azóta a fővárosi szervezet önkéntes szerződést kötött vele, így újra sorra került a Madridi úti szálló 17 lakója is, akiknek a szakember új frizurát, és egy kedves beszélgetést nyújtott.

A déli ebédről a két hatalmas bográcsban főtt babgulyás formájában gondoskodtunk, mely kitűnőre sikeredett a visszajelzések szerint, és igen jó ízt adott neki az a tény, hogy - a Vöröskereszt Szociális Alap pályázatából felújított tűzhelyen - szabadtűzön főtt. Hozzávetőlegesen 180 adag körül fogyott el a nagyszerű babgulyásból.

A főzéssel egy időben a szemerkélő eső ellenére, három szabadtéri program is futott egy időben, az alaposan rendbe tett udvaron. Az egyik a Petanque verseny, a másik a tökfaragás, amely megalapozta a szeptember végi hangulatot, és a hagyományosan a Nappali Melegedőnk munkatársainak vezénylésében megtartott íjászat.

Az Októberfeszt programjai között az idei évben a lakók is lehetőséget kaptak arra, hogy egy programot maguknak szervezhettek meg. Egy történelmi, irodalmi általános műveltségre alapuló Kvíz kérdéseire kellett válaszolniuk, tették ezt sikerrel-sikertelenül, de mindenképpen jól szórakozva.

Először a 2017-es évben jutalmaztuk a lakószobákat oklevéllel és némi ajándékkal. A szempont mindenképpen a szobák rendje és az igyekezet a változtatásra, amellyel az ellátottak – hangsúlyozzuk ki hajléktalan emberek – a közvetlen lakókörnyezetük rendjére fordítanak. Az idei Októberfeszt-en is több kategóriában jutalmaztuk azoknak a szobáknak a közösségeit, amelyek igyekeztek a teret szebbé, élhetőbbé varázsolni, amelyben élnek.

Az ünnepire sikeredett októberi fesztiválhangulatra a tombola tette fel a koronát, hiszen az idén is volt tombolahúzás a Madridi Októberfeszt-jén. Kávé, keksz, csokoládé, vagy éppen készételkonzerv filléres nyeremények. Ugyanakkor megható volt látni, a sokat nélkülözött, beteges, vagy börtönviselt, szenvedélybeteg hajléktalan emberek szemében az izgalmat, pont mint bármelyik kisgyermek szemében, hogy vajon nyerek-e én is a mai tombolán.

A lakóink és dolgozóink visszajelzései alapján sikerült jó hangulatot varázsolni a szállóra az idei Októberfeszt-en. Ahogyan tavaly is és idén is természetesen jövőre is szeretnénk megrendezni, de mintha az idén kissé többen lettek volna, de mintha az idén kissé felszabadultabbak lettek volna, jövőre nehezebb dolgunk lesz. Nem baj, jövőre hátha ügyesebbek leszünk mi is egy kicsit.