home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Napközis tábor a Magyar Vöröskereszt csepeli Családok Átmeneti Otthonában

2018.07.20
Az intézményünkben lakó gyermekek számára 2018. 06. 25 – 29-e között napközis tábort szerveztünk, változatos szabadidős programokkal. Célunk a közösségépítésen kívül az volt, hogy a gyerekek olyan programokon vehessenek részt, amelyek költségeit szüleik nem tudnák előteremteni, emellett a játékos vetélkedők során a gyerekek képet kapjanak a Vöröskereszt történetéről, tevékenységéről. A programokon részt vevő gyerekek minden nap háromszori étkezésben részesültek, ami szendvicsekből, üdítő italokból, édességből, és meleg, 2 fogásos ebédből állt.

A hét folyamán a következő programok kerültek megvalósításra:

Június 25: hajókirándulás.
Együttműködő partnerünk: MAHART PassNave Személyhajózási Kft, aki kedvezményes, 700 Ft-os jegyárral támogatta az intézményt. A kora délelőtt induló kiránduláson a gyerekek szüleikkel együtt vehettek részt, majd a hajókázás után a Boráros téri nagy játszótéren még lehetőség volt játékra, mozgásra is.

Június 26: Duna-parti kincskeresés:
A kincskereső játéknak már hagyománya van. A közeli, Kis-Duna melletti természetvédelmi terület évek óta kitűnő helyszínéül szolgál a játékos vetélkedőnek, amelyben egyaránt szerepeltek játékos ügyességi feladatok, de a gyerekek emellett számot adhattak elméleti tudásukról is pl. elsősegélynyújtás terén. A győztes csapatok tagjait díjaztuk. A legügyesebbek tollaslabdát, különböző sporteszközöket nyertek, de mindenkinek jutott kisebb-nagyobb ajándék.

Június 27. Kreatív nap, pszichoszociális foglalkozás:
Délelőtt kolléganőnk útmutatásával kreatív foglalkozásra került sor, ahol a gyerekek szüleikkel együtt sajátíthatták el többek között az üvegfestést, készíthettek kis ajándéktárgyakat. A délelőtt folyamán az időjárás is javult kicsit, így volt lehetőség mozgásra, játszótéri focizásra is. A pszichoszociális foglalkozásra délután került sor. A strukturált, játékos gyakorlatok segítségével a gyerekek megtapasztalhatták, mire képesek, alkalmuk nyílt bizonyos készségeket gyakorolni, fejleszteni, mint a kreativitás, a verbális készség. A gyerekek felfedezhették, hogy a siker érdekében érdemes figyelni a másikra, segíteni egymást.

Június 28. Láthatatlan kiállítás
A gyerekek itt egy olyan világba látogattak el, ahol az eligazodás csak a hangok, tapintás, illatok segítségével lehetséges. Ebben a világban egy olyan ember kalauzolta őket, akit a látók világában fogyatékosként kezelnek. A gyerekek a vezető segítségével megtanulhatták, hogy lehet vakon tájékozódni egy lakásban, vagy éppen vizet önteni kancsóból egy pohárba. Azt is megtanulhatták, hogy látóként hogyan tudnak segíteni a látássérült embereknek.

Június 29. Állatkerti séta
Ez a programunk évek óta közkedvelt nem csak a gyerekek, de szüleik körében is, hiszen a legtöbb nálunk élő, több gyerekes család nem engedheti meg magának, hogy az állatkerti belépőjegyet kifizesse. a Fővárosi Állat –és Növénykert ingyenes belépővel támogatta az intézményt.

Július 4. Strandolás, sportnap:
Mivel az időjárás kedvező volt, sikerült pótolni az előző héten elmaradt strandolást a VITUKI strandján, ahol a medencézés mellett sportolásra, focizásra is lehetőség volt. Ezt a napot a gyerekek szüleikkel együtt tölthették. a Vituki Sportközpont ingyenesen fogadta az otthonban lakó gyermekeket.

Tapasztalatok, megjegyzések: A gyermekek által közkedvelt programok mellett idén is nagy sikere volt az érzékenyítést célzó programnak, ami ebben az évben a Láthatatlan kiállítás volt. A korábban csecsemőgondozási versenyen, elsősegélynyújtó versenyen részt vett gyerekek, lakók, kollégák szívesen adták át tudásukat.

Hálásan köszönjük minden támogatónak, illetve önkéntesnek, hogy lehetővé tette az egy hetes programsorozatot!