home
magyar | english | deutsch
 
Feliratkozás a hírlevélre
Név:
E-mail: 

Kiderült, kik Budapest legjobb elsősegélynyújtói 2018-ban

2018.05.17
A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Bikás Park adott otthont május 12-én, szombaton a felmenő rendszerű 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny Fővárosi Döntőjének. A verseny célja az volt, hogy eldöntsük, hogy kategóriánként kik képviselhetik Budapestet a szeptemberben, Miskolcon megrendezésre kerülő országos döntőn.

A csapatok már mind a hátuk mögött tudhattak egy megnyert területi döntőt, így a három kategóriában a város legjobbjai mérhették össze tudásukat az állomásokon, ahol öt kárhellyel és egy elsősegélynyújtói ismereteket felmérő teszttel mutathatták meg felkészültségüket az ifjú életmentők.

A versenyzők találkozhattak artériás vérzéssel, nyílt lábszártöréssel, harmadfokú égési sérülttel, de az epilepsziás beteg és a vak cukorbeteg ellátása is feladta a leckét a fiataloknak. Az egyik állomáson egy nagyobb iskolás csoport szerencsétlen kimenetelű kísérletezésébe csöppentek az ellátók, ahol gyakorolhatták, hogy milyen, ha több sérült van, mint segítségnyújtó.

Az izgalmas szituációk mellett egy a Vöröskereszt történetével, múltjával, jelenével foglalkozó tesztet is kitöltöttek a versenyzők, őrizve ezzel hagyományainkat.

Az ünnepélyes megnyitó és eredményhirdetés a Budapesti Művelődési Központban zajlott.

A nyertes csapatok jutalmul eltölthetnek egy hétvégét a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének nógrádi pihenőházában. A további helyezettek pedig a Body Kiállítás és a Sziklakórház Atombunker Múzeum által felajánlott értékes nyereményeket vehettek át.

Az idei évben szakítottunk a hagyományos helyezések kiosztásával, a csapatok arany-ezüst-bronz minősítést kaptak az elért pontok százalékos arányai (90-70-50%) szerint. Az eredmények a következőképpen alakultak:

Gyermek kategóriában (5-8. évfolyamos tanulók)

Arany minősítéssel, az elérhető pontok 93 %-ával 1. helyezett a Szilágyi Erzsébet Gimnázium
Arany minősítést szereztek továbbá:
Árpád utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és a Horvát óvoda, Általános iskola, Gimnázium és Diákotthon
Ezüst minősítéssel gazdagodott a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és a Grassalkovich Antal Általános Iskola
Bronz minősítést ért el a Budapest XVII. Kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium

Ifjúsági kategóriában (9-13. évfolyamos tanulók)
Arany minősítéssel, az elérhető pontok 95%-ával első helyezett a Szent László Gimnázium
Az ifjúsági kategóriában továbbá az összes csapat, így a BVHSZC Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakiskolája, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Kanizsay Dorottya Katolikus Középiskola, és a Kossuth Lajos Gimnázium is arany minősítést szerzett.

Felnőtt kategória (18 év felett)
Arany minősítéssel, az elérhető pontok 98%-ával, első helyezett a Somvirág Alapítvány csapata.
Arany minősítést szerzett az elérhető pontok több, mint 90%-át elérve a kategória másik két versenyzője is, a Kossuth Lajos Gimnázium és a Vodafone vendégcsapata.

Az országos döntőn az első helyezett csapatok képviselik Budapestet.

A felkészüléshez sok sikert kívánunk, és az összes versenyzőnek tiszta szívből gratulálunk!